Regelmatige updates over uw vakgebied?

 

De Rethink Award Duurzame Producten 2019 in de categorie Ketensamenwerking is toegekend aan het project Bag2Bag van Oerlemans Packaging.
Eelco Smith (directeur duurzaamheid Philips International) mocht namens de jury de Award uitreiken: “De Award voor Bag2Bag staat symbool voor de manier waarop Oerlemans Packaging als moedermaatschappij samen met de acht productiebedrijven op strategische wijze bezig is met de verduurzamingsagenda. Dat ketensamenwerking een vereiste is om aan een circulaire economie gestalte te kunnen geven, staat voor Oerlemans duidelijk vast. Het bedrijf laat zich niet afschrikken door het feit dat het heel lastig is en lange adem vraagt om partijen uit de keten bij elkaar te krijgen en samen aan de slag te laten gaan. Het investeert veel tijd en geld in een duurzame ketensamenwerking, met mooie projecten en producten als resultaat”.

Het jury rapport vermeldt verder:
“Bag2Bag is een van de producten die de aanpak van Oerlemans duidelijk illustreert. SABIC, Morssinkhof-Rymoplast en Oerlemans Packaging met productiebedrijf Fardem Packaging sluiten voor dit product samen de keten. Jaarlijks worden meer dan één miljoen SABIC plastic FFS (Form-Fill-Seal) zakken met 50% gerecycled materiaal gemaakt. SABIC gebruikt ze om de eigen polymeer korrels in te verpakken. Morssinkhof Rymoplast maakt het recyclaat en Fardem Packaging produceert de zakken uit 50% recyclaat en 50% nieuwe polymeer. De afvalstromen worden direct omgezet in hoge kwaliteitsproducten en krijgen daarmee een tweede leven in dezelfde toepassing.

Ook de andere ingediende projecten, CE Krimphoes en ProLiFex, zijn voorbeelden hoe Oerlemans gelooft in ketensamenwerking. Het bedrijf heeft er niet alleen de mond van vol, maar probeert het daadwerkelijk in praktijk te brengen. Voor deze inzet heeft de jury veel respect en daarbij past een Award.”

Het project Bag2Bag was tevens finalist in de categorie Kunststoffen bij de Circular Awards (van Nederland Circulair).

Rethink Awards
De Rethink Awards worden jaarlijks toegekend aan plastic- en rubberproducten die het beste voldoen aan de eisen van duurzaamheid. De jury herkent in de inzendingen enkele belangrijke trends, gericht op het verbeteren van de maatschappelijke waarde van producten en het oplossen van knelpunten. De focus van bedrijven is duidelijk gericht op de inzet van recyclaat of biobased grondstoffen, het herontwerpen van producten zodat ze beter recyclebaar zijn en ketensamenwerking. De inzendingen zijn getoetst op basis van vijf criteria: Re-new (grondstoffen), Re-duce (productie en product), Re-design (ontwerp en gebruik), Re-use (hergebruik product) en Re-cycle (inzameling en recycling). Kijk voor meer informatie op  www.rethinkplastics.nl

Over Oerlemans Packaging
Oerlemans Packaging is de moedermaatschappij van acht productiebedrijven die kunststof flexibele verpakkingen en folies produceren. Deze werkmaatschappijen zijn Oerlemans Plastics te Genderen en Giessen, Perfon te Goor, Plasthill te Hillegom, Fardem Packaging te Edam, OPI te Oosterwolde, Flexpak te Geldermalsen en Frisiapack te Heerenveen. Ruim 600 gemotiveerde medewerkers produceren vele innovatieve producten, die wereldwijd geleverd worden aan afnemers in de industrie, horticulture en retail.