Ventielzakken zijn al vele jaren een geliefde vorm voor het verpakken van allerlei producten. Belangrijke voordelen zijn, onder andere: een ideale blok-vorm na het vullen (resulterend in een stabiele stapeling van de zakken op een pallet), een relatief goedkope afvullijn, snelle overschakeling op andere maat/bedrukte ventielzak, etc. De werking van een ventielzak is als volgt: het ventiel wordt (eventueel automatisch) over een vul-mond geplaatst, waarna de zak gevuld wordt.
Na het vullen wordt de zak afgeworpen, hierbij drukt het product van binnenuit het ventiel dicht. Op deze wijze wordt de zak gesloten. Indien gewenst kan het ventiel worden verlengd, zodat deze ook nog geseald kan worden.
Voor grote volumes af te vullen product wordt vaak de voorkeur gegeven aan FFS-afvullijnen. Toch is het opvallend dat de ventielzakken aan een “revival” bezig zijn, waarbij bovengenoemde voordelen een doorslaggevende rol spelen.
Gecoat zand
Enige tijd geleden werd ik benaderd door een producent van gecoat zand. Deze producent maakt, klant-specifiek, mengsels van gecoat zand, die traditioneel in bulk of big bags werden geleverd. Vanuit hun markt ontstond echter ook de behoefte om dit product in kleinere eenheden van 25 kg aangeleverd te krijgen.
Vanwege de onzekerheid over de toekomstige volumes, heb ik geadviseerd dit eerst kleinschalig op te pakken. Voor het afvullen van kleine batches zand is een afvullijn op basis van ventielzakken ideaal. De lijn zelf is relatief goedkoop ten opzichte van FFS-afvullijnen. Het bedienen en onderhoud ervan is eenvoudig, net zoals het starten/stoppen van de lijn. Ook kan men snel wisselen van verpakking (alternatieve maat of bedrukking), indien gewenst.
Samen met de klant heb ik de afmetingen bepaald van de ventielzak. De inhoud van de zak wordt bepaald door de dichtheid van het product, in combinatie met het gewenste gewicht, in dit geval 25 kg. De afvullijn is voorzien van een vul-mond, waar het ventiel omheen sluit. De afvulmond bepaalt daardoor de grootte van het ventiel, en daarmee ook de grootte van de bodem. De overige afmetingen worden gekozen in combinatie met het gewenste stapelpatroon en de gewenste pallet-afmetingen.
Omdat zand een vochtgevoelig product is, werd ervoor gekozen om de zak niet te perforeren. Hierdoor wordt de intrede van vocht na het vullen voorkomen. Het is hierbij van belang dat er tijdens het vullen weinig lucht in de zak wordt gebracht. Tijdens het vullen dient wel voldoende lucht afgevoerd te worden. Na het vullen laat de lucht zich immers niet meer uit de zak verwijderen. Bij een teveel aan lucht in de gevulde zakken (“ballonnen”), zal dit resulteren in een instabiele pallet.
Aangezien de dichtheid van zand relatief hoog is, is er slechts een klein volume nodig om de zak met 25 kg te vullen. Dit resulteert in relatief kleine zakken. Zodra deze op de pallet liggen, is er hierdoor beperkt contactoppervlak tussen de zakken onderling. Dit kan instabiliteit van de pallet veroorzaken. Om deze reden werd besloten om de zakken te voorzien van “preging”, een tweetal stroken met “bobbeltjes” . Hierdoor wordt het onderling contactoppervlak tussen de zakken vergroot, en daarmee de pallet-stabiliteit.
De eerste zakken zijn inmiddels naar tevredenheid geleverd!
Andere mogelijkheden
Fardem Packaging in Edam behoort tot Oerlemans Packaging, een groep van folie producenten. Binnen deze groep wordt ook vlakfolie geproduceerd, die eerst rondom
bedrukt kan worden, en daarna tot buisfolie gevormd. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om de ventielzakken (of blokbodemzakken) van een zeer hoogwaardige 10 kleuren bedrukking
te voorzien. Ook geeft dit de mogelijkheid alternatieve varianten voor ontluchting aan te brengen.
Bent u op zoek naar oplossingen om food en non-food producten op een snelle en efficiënte wijze te verpakken, dan wil ik graag met u meedenken.
Geschreven door Ronald Oud – Ronald.Oud@Fardem-Packaging.nl