Regelmatige updates over uw vakgebied?
4 april 2019 - 657 keer bekeken

Marco van Toor is sinds kort directeur van Fardem Packaging in Edam, samen met operationeel directeur Joost Möhlmann ververst hij het management: “Ik ben in januari bij Fardem begonnen, na iets meer dan tien jaar carrière bij zusterbedrijf Plasthill leek het mij een mooie uitdaging. Het zijn nog steeds plastic verpakkingen, maar toch weer een heel andere tak van sport. Dat maakt het leuk.”

Zijn jullie inmiddels gewend?

“Joost had al veel ervaring als operationeel directeur binnen diverse sectoren van het bedrijfsleven. Na 18 jaar in de chemie, waarvan de laatste jaren als plantmanager -en 16 jaar als plantmanager binnen o.a. de houtindustrie- is hij de juiste man op de juiste plaats bij Fardem. Zelf kende ik de sector natuurlijk al lang.”

“We hebben een goed kennismakingsgesprek gehad en we zijn er samen met volle overtuiging ingestapt. We kwamen terecht in een bedrijf waar de mensen je echt het gevoel geven dat je in een warm bad stapt. Ze staan open voor nieuwe ideeën en willen samen met ons een doel bereiken, om Fardem vooruit te helpen.”

“Oorspronkelijk waren we vooral een leverancier van heavy duty zakken, vooral aan de polymeren industrie. In de feed- en foodsectoren zie je een aanscherping van eisen, dat geeft ons mooie kansen: onze producten en processen moeten aan hogere eisen voldoen. Je moet de folie niet alleen produceren, het moet voldoen aan de regels van het Engelse BRC-certificaat.”

Wat houdt dat BRC-certificaat in?

“De British Retail Consortium (BRC) Packaging standaard kwam begin van deze eeuw. Ons zusterbedrijf, Oerlemans Plastics was het eerste Nederlandse bedrijf dat BRC-IoP gecertificeerd werd. Het BRC-certificaat is inmiddels wereldwijd de standaard en brengt eenheid in verschillende voedselveiligheid-standaarden. Alle bedrijven binnen de Oerlemans Packaging groep werken met BRC. Wij hebben in februari de jaarlijkse audit gehad, met wéér de hoogste AA status. Je laat zo zien dat je niet alleen folie kunt produceren, maar dat je ook een belangrijke speler in het veld bent. We blijven dan ook innoveren en investeren in mensen en machines.”

“We hebben sinds een paar jaar een zevenlaags-extruder staan, dat geeft veel nieuwe mogelijkheden. Daarmee kunnen we folies produceren die voor onze klanten een beter alternatief zijn, zoals barrière-verpakkingen. Daarmee wordt de houdbaarheid van verpakte producten verlengd en wordt voedselverspilling gereduceerd.”

En hoe gaan jullie met de ontwikkelingen op het gebied van MVO om?

“Onze ISO 26000 versterkt onze activiteiten op MVO-gebied. We hebben in de groep een eigen regenereerlijn, waarin de onbedrukte folie wordt gerecycled en weer wordt omgevormd tot polyethyleen korrel. Van deze korrels wordt er opnieuw folie geproduceerd, er gaat dus niets verloren. Het milieu wordt minder belast, maar de productiekosten worden daardoor ook verlaagd.”

“Ik verdiep me op dit moment in de operatie van het bedrijf. Er staan hier andere machines dan ik gewend ben, er zijn veel specialismen. Er is veel meer mogelijk bij Fardem dan ik had verwacht, je kunt uit een flink menu kiezen wat voor verpakking je wilt.”

We zijn er trots op dat onze inspanningen op kwaliteit en duurzaamheid ook extern erkend worden. Zo wonnen we onlangs de Rethink Award voor ketensamenwerking met het Bag2Bag project, waarbij we in samenwerking met Sabic en Morssinkhof-Rymoplast hoogwaardige verpakkingen maken met 50% recyclaat. Samen maken we het verschil!

Reacties

Plaats een reactie